Friday, May 24, 2024
Interior

Wat is Japanse landschapsarchitectuur?

Japanse tuinen zijn over de hele wereld beroemd omdat ze uniek mooi zijn. Ze behoren ook tot de weinige tuinstijlen met ontwerpelementen die eeuwenlang constant zijn gebleven, zoals beschreven in schilderijen, illustraties en literatuur. Deze historische verbinding draagt ​​bij aan de fascinatie van deze aantrekkelijke stijl, en de visuele eenvoud van Japanse landschapsarchitectuur wordt verder in evenwicht gehouden door de subtiele complexiteit van de principes die eronder liggen.

Japanse bestratingsstijlen

Hoewel de kenmerkende hellende grindpaden en looppaden van Zen-tuinen de meest voorkomende bestratingsstijl zijn die wordt geassocieerd met Japanse tuinen, zijn er andere mogelijkheden. Natuurstenen klinkers worden vaak gezien en er wordt alles aan gedaan om de paden er natuurlijk en harmonieus uit te laten zien in het landschap.

Planten om op te nemen

Japanse esdoorns zijn verreweg het meest bekende en herkenbare onderdeel van een levendig Japans landschap. Deze bomen zijn er in een grote verscheidenheid aan maten, vormen en bladkleuren, en als ze werken voor je winterharde zone, zijn ze een heel mooi onderdeel van een Japans landschapsontwerp.

Rotsen

Rotsen en stenen elementen zijn een zeer belangrijk onderdeel van het Japanse landschapsontwerp. In traditionele Japanse tuinen werden stenen vaak gebruikt om dieren of figuren uit de mythologie te symboliseren, zoals tijgers of draken, en ze werden gekozen vanwege hun geschikte vorm en grootte om dergelijke ontwerpen te maken.

Tuin decor

In zentuinen kunnen decoratieve voorwerpen of beeldhouwwerken die verband houden met de spirituele beoefening van het zenboeddhisme, in een tuin worden opgenomen als focus voor meditatie. Maar zelfs mensen die het zenboeddhisme niet als religie beoefenen, kunnen genieten van een zen-tuin vanwege het gevoel van vrede en visuele harmonie. Beelden van Boeddha, Kwan Yin of andere Japanse culturele symbolen zoals draken of pagodes kunnen worden toegevoegd voor een authentiek tintje.

Waterpartijen

De vijvertuin is een van de meest populaire traditionele Japanse tuinontwerpen, met een natuurlijk voorkomende of door de mens gemaakte vijver als middelpunt. De meeste waterpartijen in Japanse tuinen zijn natuurlijk of functioneel in plaats van louter decoratief.

Schermen

Traditionele Japanse tuinen hebben unieke hekstijlen die vaak met de hand worden gemaakt, met behulp van speciale knoopbinding en andere technieken, van natuurlijke materialen zoals bamboe of grassen.

Leave a Response